12 oktober 2019

Geintrappers doen mee met zwerfafvalactie

Lingewaard is weer een stukje schoner. Het is het resultaat van een ochtend zwerfafval opruimen langs onder andere de Linge. Verschillende verenigingen staken de handen uit de mouwen op deze door de gemeente georganiseerde dag. Ook Geintrappers doen mee.

Enthousiaste Geintrappers met een deel van het zwerfafval.
Enthousiaste Geintrappers met een deel van het zwerfafval. (foto: Frank Hoekjan)Blikjes, karton, plastic, glas en sigaretten: een greep uit de buit die alleen al een paar uurtjes afval zoeken langs de Linge oplevert. Het geeft een goed gevoel nu dat in zakken zit en door de gemeente wordt afgevoerd. Ook op andere plekken in de buurt doet jong en oud, gewapend met een prikstok of zak, zijn of haar best voor een schonere leefomgeving. Nodig is het, want jaarlijks belandt naar schatting zo'n vijftig miljoen kilo afval op straat en in het groen.

Strijd
Sinds 2016 voert Lingewaard een strijd tegen zwerfafval. Er werd speciaal beleid voor ontwikkeld. Zo kwamen er 'jutbakken' en hebben verschillende dorpen hun eigen zwerfafvalbrigade. Daar komt bij dat met ingang van 2020 de container voor restafval één keer per vier weken geleegd zal worden én dat dat per keer 7,90 euro gaat kosten. Wethouder Theo Janssen gaf eerder aan dat alles om de bewustwording draait. Ertegenover staat dat de gemeente ieder jaar geld beschikbaar stelt om de eigen inwoners bij de aanpak tegen zwerfafval te betrekken. Bewonersinitiatieven lijken nu het verschil te maken.

Zakcentje
Voor carnavalsvereniging De Geintrappers is het vanzelfsprekend dat er wordt meegedaan. Het is een van de activiteiten buiten het reguliere carnavalsseizoen waar een groot aantal vrijwilligers zich graag voor inzet en dat ook nog eens een zakcentje oplevert. Af en toe een grap, een broodje erbij, koffie. Het plezier straalt ervan af.