Over ons

Orde van de Vlinder

De Orde van de Vlinder is een gemeentelijke onderscheiding voor personen die achter de schermen veel (vrijwilligers)werk verzetten en die door Lingewaardse carnavalsverenigingen worden voorgedragen. Jaarlijks wordt de orde, in de vorm van een bronzen medaille en een oorkonde, door de burgemeester uitgereikt tijdens de sleuteloverdracht.

De Orde van de Vlinder bestaat sinds 2007. Voor die tijd was er sprake van de Orde van het Kremlin, in 1994 in het leven geroepen door oud-burgemeester Rob Persoon. Vroeger heette het gemeentehuis in de volksmond namelijk 'het Kremlin' (een uitspraak van voormalig raadslid Jos Martens). Burgemeester Persoon hield destijds tijdens de sleuteloverdracht op het gemeentehuis in Huissen een korte 'buut' en na afloop werd de orde uitgereikt. In 2001 werden de gemeenten Bemmel, Gendt en Huissen samengevoegd tot Lingewaard. De gewoonte om mensen te belonen voor hun inzet is blijven bestaan en in eerste instantie behield de orde z'n oude naam. Enkele jaren later werd de onderscheiding omgedoopt tot de Orde van de Vlinder.

Overzicht Orde van de Vlinder bij de Geintrappers
Gerry Haafs (2007), Johan van Schaijk (2009), Thea de Haar (2011), Bernhard Pauwelsen (2014), Leo en Dory Reijnen (2017), Frank Hoekjan (2020).

Overzicht Orde van het Kremlin bij de Geintrappers
Willy Lentjes (2003)